Jonge mussen

2019 / 29 mei : Tekstheks

Sinds een aantal weken hebben wij jonge mussen in onze tuin. Niet een paar, nee, tientallen. Ze zijn iets kleiner dan de volwassen mussen en hun veertjes zijn nog een beetje wollig. Ze zijn niet schuw en uiterst nieuwsgierig.

Ze komen in eerste instantie op de vogeldrinkbakjes af die ze, net als de volwassen mussen, niet alleen gebruiken om te drinken en in te badderen maar ook als sociale ontmoetingsplaats. Maar ze zitten ook graag in de plantenbakken onder de drinkbakjes en spelen verstoppertje in de lavendelstruiken en kiekeboe achter de spijlen van het hekje. Ze wroeten in de aarde en eten van de peterselie. Om vervolgens weer op de reling van het hek te gaan zitten en, met het kopje een beetje scheef, te wachten op hun beurt bij de drinkbakjes.

Laatst zat er zelfs een op een houten plankje aan de schutting met de pootjes onder zich gevouwen en de oogjes dichtgeknepen heerlijk van het zonnetje te genieten. Ook vogels kunnen genieten.

Grappig is dat ze op ons reageren en zodra ze iemand in de keuken horen komen ze op het balkon en onlangs kwam zelfs een klein musje in de vensterbank zitten en keek door het raam naar binnen. Voor eksters zijn ze doodsbang, en terecht. Maar ons zien ze kennelijk niet als een bedreiging, of misschien weten ze wel dat wij degenen zijn die elke dag meerdere keren per dag hun watervoorraad bijvullen en ze een beschermd plekje geven in een tuin vol struiken en een zonnig balkon. Een speeltuin waar kleine mussen naar hartenlust kunnen spelen en ravotten.


© 2019 TekstHeks

Logo van DETLEVSKI, Amsterdam DETLEVSKI