Bed-ding

2011 / 7 juli : TekstHeks

Een bed is een verzameling latten, bijeengehouden door een houten frame. Op die latten ligt de zogeheten 'matras', een van zacht en verend materiaal vervaardigd voorwerp dat over de gehele oppervlakte van het bed wordt gelegd en dat dient om de hardheid van de houten latten voor de ledematen van de slaper te verzachten. Een matras kan vervaardigd worden van bijvoorbeeld schuimplastic, al dan niet voorzien van stalen springveren, en omgeven door een hoes van textiel om de boel bij elkaar te houden zodat de matras netjes op de latten blijft liggen en de slaper niet onverwachts midden in de nacht op het harde hout wakker wordt.

Een bed staat gewoonlijk in een speciale, voor slapen bedoelde, kamer, die daarom 'slaapkamer' wordt genoemd. Die kamer wordt door een deur gescheiden van de rest van het huis.

Een slaapkamer is meestal voorzien van gordijnen, grote lappen stof die voor de ramen hangen en die gesloten kunnen worden om duisternis te creeren, wat het slapen bevorderd. De gordijnen kunnen ook geopend worden - dit doet men meestal overdag, om het wakker worden (en wakker blijven) te bevorderen.

Iemand die zich in een slaapkamer bevindt is niet automatisch een slaper. In een slaapkamer kunnen verschillende activiteiten worden uitgeoefend, waar het slapen er slechts een van is. Pas als een persoon in bed gaat liggen, zijn ogen dichtdoet en een tijdlang (varierend van enkele minuten tot enkele uren) niet opstaat, kan men spreken van slapen en wordt de persoon automatisch een slaper. Deze toestand duurt echter slechts zolang als de persoon zich in bed blijft bevinden met zijn ogen dicht.

Een slaper is dus iemand die op een hoop hout en textiel ligt met zijn ogen dicht in een verduisterde ruimte.

Logo van DETLEVSKI, Amsterdam DETLEVSKI