Koffie zet kunst
Genieten is een kunst, en aangezien koffie als genotmiddel wordt beschouwd is het zaak het zetten van een goeie bak koffie tot kunst te verheffen.
Sommige mensen menen dat een druk op de knop al voldoende is om zich een kop koffie te verschaffen. Zij stellen zich tevreden met een bakje bruinige vloeistof die uit een automaat druipt nadat op de juiste knop is gedrukt, al dan niet na het inwerpen van een muntstuk. Deze vloeistof heeft echter net zo weinig met koffie te maken als thee en de enige overeenkomst is dat er in allebei caffeïne zit. Wat dan ook waarschijnlijk de enige reden is dat het gedronken wordt.
Het iets geavanceerdere model koffieautomaat maakt gebruik van capsules of ‘pads’, kleine metalen doosjes of katoenen kussentjes die een substantie bevatten die enigszins op gemalen koffiebonen lijkt. Alhoewel de smaak aanzienlijk beter is dan bovengenoemde automatenvariant, en het bijkomende voordeel is dat men, als men geluk heeft, George Clooney aan de ontbijttafel kan zien verschijnen, het heeft nog steeds erg weinig met echte koffie van doen.
Echte koffie wordt gemaakt van echte koffiebonen, en gezet, nadat de bonen gemalen zijn, in een zogeheten koffiekan door toevoeging van de gewenste hoeveelheid heet water.
De kwaliteit en de afkomst van koffiebonen kunnen variëren, net als de samenstelling (ook wel de ‘melange’ genoemd) maar voor het gemak gaan we er hier even van uit dat alle koffie die in de vorm van bonen wordt verkocht van zodanige kwaliteit is dat ze koffie genoemd mag worden.
Om koffie te zetten dient eerst de gewenste hoeveelheid koffiebonen te worden afgemeten. Dit hangt af van het aantal kopjes dat u nodig hebt en van de gewenste sterkte van de koffie. Vervolgens worden de bonen gemalen in een (electrische of mechanische) koffiemolen. De kunst is de koffie zo fijn mogelijk te malen om een zo groot mogelijk aroma te verkrijgen. Immers: hoe dunner gesneden, hoe meer smaakvlakken er zijn. Ook de geur komt zo beter vrij.
Nadat u zich een tijdje aan de geur gelaafd hebt, dient het koffiemaalsel te worden overgeheveld naar de koffiekan. Een koffiekan bestaat gewoonlijk uit 2 delen: de (glazen of stenen) kan, en het filter. Alvorens de gemalen koffie in de kan te doen dient eerst het filter uit de kan te worden gehaald, aangezien anders de kan niet naar behoren werkt en niet het gewenste resultaat bereikt zal worden. Wat jammer zou zijn van het voorbereidende werk en van uw hooggeplaatste verwachtingen.
Zodra het filter is verwijderd kan de gemalen koffie in de kan worden gedaan. De koffie is nu klaar om ‘gezet’ te worden. Het zetten geschied door heet water op de koffie te gieten. (indien u nog geen water verhit had kunt u dat het beste zo snel mogelijk doen). Giet voldoende heet water op de gemalen koffie voor het aantal kopjes dat u denkt nodig te hebben. Ook kan, door toevoeging van meer of minder water, de sterkte van de koffie geregeld worden. Dit hangt af van uw persoonlijke smaak.
Laat vervolgens de kan met de gemalen koffie en het opgeschonken hete water een paar minuutjes staan om de smaken goed in te laten trekken. Vervolgens plaatst u het filter op de kan en drukt dit heel langzaam (om spatten te voorkomen) naar beneden, tot u niet meer verder kunt.
De koffie is nu klaar om in kopjes, bekers, mokken of glazen geschonken te worden. En dan kan het Grote Genieten beginnen: eerst wordt voorzichtig de geur opgesnoven, met de neus vlak boven het kopje (of beker, mok of glas), dan het eerste slokje genomen. Aaahhh! Pas nu op en verbrand uw mond niet aan uw eigen gulzigheid, dat zou zonde van de smaaksensatie zijn ..
En denkt u nu nog maar eens terug aan die wanhopige momenten bij de koffieautomaat, al dan niet in gezelschap. Als u eenmaal echte koffie geproefd hebt wilt u nooit meer andere. Daar kan geen George Clooney tegenop ...